Den sidste aktion        Læs i bogen  Side 318
Hør Britt Bartenbach og Ole Hans Jensen kommentere denne side på slap line!
Optagelse fra Radio Frederiksberg-Journalen den 2. marts 2007 kl. 13.00. De havde stadig ikke fattet, at de var blevet afsløret.


Anmeldelse:

"Den sidste aktion" er en helt igennem forvrøvlet bog af to uduelige "jorurnalister" og "forfatterere", Britt Bartenbach og Ole Hans Jensen, der lever sammen i en andelslejlighed på Frederiksberg, selv om de er tilmeldt folkeregistret som enlige, - han på Frederiksberg og hun i Flauenskjold, Brønderslev kommune (tdl. Dronninglund kommune).

De to skribenter kalder sig "eksperter i dokumentarisk historieskrivning", men ingen af dem har gaver eller tålmodighed til andet end til at afskrive andre forfatteres artikler og bøger om emnet. Hvad de ikke kan finde i allerede eksisterende litteratur, drømmer Britt Bartenbach sig til.

Hun tror nemlig, at hun i forbindelse med arbejdet med denne bog pludselig er blevet "clairvoyant". Sine "syner" får hun bekræfter ved at konferere med tre andre svindlere, der ligeledes tror, de er blevet "clairvoyante" og derfor - lige som hele hoffet og embedsmændene i "Kejserens nye klæder" , ikke tør indrømme, at de ikke kan "se" det, Britt Bartenbach kan "se", og derfoer giver Britt Bartenbach ret.

Britt Bartenbach projicerer sine nærmeste omgivelser og steder og personer, som hun og kæresten kender, ind i historien. Det drejer sig om den frustrerede tidligerefrihedskæmper "Ole" Bøcher fra Farum, der aldrig fik oprejsning, fordi han kom til at deltage i en såkaldt "likvidering", nemlig rovmodert på en uskyldig kvinde og blev dømt for mord. For at blive hovedpersonen i plattenslagernes bøger har han derfor måttet sluge den "kamel" at måtte uder skrive en "erklæring" på, at han i mange år efter krigen i drabelige "top-hemmelige" missioner, har arbejdet sammen med den dansk-svenske dobbeltagent Jane Horney, der ifølge de to skriverkarles "drømmesyn" ikke blev dræbt på en fiskerbåd på Øresund i januar 1945. Indtil Britt Bartenbach og Ole Hans Jensen påduttede ham den historie, har Jane Horney i hans verden kun haft en perifer rolle, der sluttede med hendes død i 1945.
Og det drejer sig om den tilsyneladende senil-demente forhenværende hestepranger, Frode Bay Madsen fra Flauenskjold, som de to plattenslagere har overbevist om, at han er "verdens største frihedskæmper", hvis største bedrift var ene mand at sprænge en ikke-eksisterende fabrik og et ikke-eksisterende skib i luften. Begge skal have heddet "Pufedorf", hvilket er "Frode Fup" bagfra. I Britt Bartenbachs og Ole Hans Jensens sygelige fantasi skulle han under navnet "Birken" have været leder af noget, de kalder "Østervraa-gruppen" og "top-hemmelig agent" med glorværdige bedrifter over hele kloden før, under og efter krigen, hvorfor de lod ham skifte navn til "Skovbirk". .

Og det drejer sig om den svenske fidusmager Leonardo Wienk fra Vrigstad syd for Husquarna, der også tidligere har afgivet "erklæringer" om fantastiske bedrifter, og i denne bog er blevet så "top-hemmelig", at han har måttet skifte navn til "Hugo Falcao" - et navn der på portugisisk dels betyder en falk, men også i overført betydning betegner en skælm, en snar eller en uvederhæftig person. Han kan lige som Frode Fup bekræfte, at have besøgt den ikke-eksisterende "Helel Scheel Jacobsen" i Argentina flere fange.

De fire "claievoyante" plattenslagere, tilføjer dag for dag nye detaljer ... for at overgå hinanden i "clairvoyante" evner. Og når Ole Hans Jensen, efterhånden som den clairvoyante "forskning" skrider frem, forelægger drømmesynene for den kreds af tilsyneladende sindsforvirrede mennesker, de to skriverkarle omgiver sig med, tør disse jo ikke andet en at underskirve skriftelige "erklæringer", forfattet af Ole Hans Jensen, der skal bekræfte, at de selv har været en del af de fantastiske verdensbegivenheder, der omtales i denne bog, men som iøvrigt kun eksisterer i Britt Bartenbachs og Ole Hans Jensens sygelige hjerner.

Bogen er på 433 sider ren fiktion, og hvis der i ny og næ skulle have sneget sig et sandt ord ind ved en fejltagelse, er det som regel anbragt i en misvisnede sammenhæng, der kun får helheden til at lyde endnu mere forvrøvlet.

Aalborg, den 27. februar 2007,
Peter Wendelboe                    Læs i bogen  Side 318